Windenergie
Offshore Wind: van de marge naar het centrum

Offshore Wind: van de marge naar het centrum

29 oktober 2018

Offshore-windenergie staat aan de vooravond van een snelle en wijdverspreide groei. Doorbraken op het gebied van funderingen met vaste bodem en drijvende funderingen en de ontwikkeling van gigantische turbines die in staat zijn om duizenden huizen van stroom te voorzien, creëren nieuwe kansen en zorgen voor kostenreducties in de hele industrie.

Het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Duitsland waren pioniers in de sector en zijn nu gevestigde leiders, en China is onlangs naar voren gekomen als een belangrijke speler met een capaciteit van 1,1GW vorig jaar. De offshore-windenergie-industrie moet echter worden aangemoedigd om te globaliseren om de 500 gigawatt (GW) geïnstalleerde capaciteit (GW) te bereiken die in de routekaart voor de transformatie van IRENA voor 2050 is geschetst, tegenover de 19 GW geïnstalleerde capaciteit van vandaag.

Uit de bevindingen van een nieuw rapport van het International Renewable Energy Agency (IRENA blijkt dat de ontwikkeling en goedkeuring van internationale normen die de hele levenscyclus van de technologie beheersen, een dergelijke stimulans kan vormen. Goede praktijken voor internationale normalisatie bieden een gedetailleerde analyse van de door de koplopers ontwikkelde normalisatiekaders en geven aan op welke gebieden meer werk nodig is. Landen met plannen om offshore-technologie in te zetten, kunnen er richtsnoeren vinden voor beste praktijken bij het vaststellen van technische normen en certificeringsregelingen.

"Naarmate de kosten dalen en de technologie verbetert, zullen landen buiten de bestaande Europese markt hun offshore-windenergiepotentieel voortzetten ter ondersteuning van strategische energiebeleidsprioriteiten", aldus Dolf Gielen, directeur van IRENA's Innovation and Technology Centre. "Nu is het tijd voor de ontwikkeling van een wereldwijd geharmoniseerd en gedocumenteerd normalisatiekader dat deze landen in staat stelt toegang te krijgen tot het kosteneffectieve potentieel van offshore-windenergie". 

De talrijke voordelen van internationale normen zijn onder meer een groter consumenten- en beleggersvertrouwen, meer veiligheid, grotere betrouwbaarheid en lagere transactiekosten voor offshore-technologie, waardoor een pad naar versnelde groei wordt gecreëerd. In een sector die nog in de kinderschoenen staat, zal de harmonisatie van technische vereisten en certificeringssystemen in alle markten de handel vergemakkelijken en het rijpingsproces van de sector versnellen.

"De invoering van dergelijke internationale normen verenigt het werk van een aantal ervaren offshore-leiders en door hun inspanningen werd er een instrument voor kostenreductie en investeringsstimulering uitgewerkt", aldus Francisco Boshell, analist bij IRENA en één van de auteurs van het rapport. "Uiteindelijk willen we dat landen een blauwdruk hebben, gebaseerd op de ervaring van toonaangevende spelers, om hun volledige offshorepotentieel te verkennen", aldus Francisco Boshell, analist bij IRENA en één van de auteurs van het rapport.  

Uiteindelijk willen we dat landen een blauwdruk hebben die gebruik maakt van de ervaring van toonaangevende spelers om hun volledige offshorepotentieel te verkennen".  

Terwijl offshore-windenergie een mooie toekomst heeft, kijkt de industrie terug om lessen te leren op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en risicobeperking van de meer traditionele offshore-olie- en -gasindustrie. Maar het rapport schetst dat er specifieke uitdagingen zijn om aan te pakken, die geen historische referenties hebben, zoals structuurontwerpen voor dynamische machines en normen voor drijvende turbines, die beide nieuwe denkwijzen en oplossingen op maat vereisen.  

Met de huidige internationale normen, die in de eerste plaats een weerspiegeling zijn van de Europese weers- en zeecondities, is een evolutie van de normen noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ze relevant en toepasbaar blijven in de nieuwe regio's met diepe wateren, ijs en orkanen, zoals de VS, India, China, Japan en Korea. 

"Offshore-windenergie heeft het potentieel om inclusief, kosteneffectief en baanbrekend te zijn", aldus Gielen. "De tijd is nu gekomen voor regeringen om gedetailleerde strategieën voor standaardisatie en kwaliteitscontrole op zee in te voeren om de ontwikkeling van binnenlandse windenergie op zee te stimuleren, aangezien de kosten ervan blijven dalen", aldus Gielen. 

Lees het volledige rapport.

Bron: IRENA

Alle platformen van ODE