Windenergie
Windenergie wordt ruim voor 2030 de grootste energiebron van de EU

Windenergie wordt ruim voor 2030 de grootste energiebron van de EU

30 november 2018

Windenergie gaat steenkool, kernenergie en gas voorbijsteken om ruim voor 2030 de grootste energiebron van de EU te worden. Dit volgens de World Energy Outlook 2018 van het Internationaal Energieagentschap (IEA), die vandaag is gepubliceerd.

Volgens de prognoses van het IEA zal windenergie in 2027 de grootste energiebron van de EU worden en daarbij steenkool, kernenergie en vervolgens gas inhalen. Dit wordt vergeleken met de laatste projectie van het IEA in zijn World Energy Outlook 2017, waarin werd gezegd dat dit "kort na 2030" zou gebeuren.

Volgens het IEA zal de opwekking van windenergie in de EU tegen 2040 meer dan verdrievoudigen tot 1.100 TWh.

Giles Dickson, CEO van WindEurope, zei hierover: "Dit is een klinkende blijk van vertrouwen in de verdere uitbreiding van windenergie in Europa. We zeggen al lang dat meer wind economisch zinvol is, omdat we de goedkoopste vorm van nieuwe energie zijn. Het is geweldig dat het IEA nu ziet dat wind het nee is. 1 bron van elektriciteit in Europa in minder dan tien jaar tijd. Dat betekent nieuwe windparken en modernisering van bestaande parken, die allemaal banen, groei en inkomsten voor de lokale gemeenschappen zullen opleveren.

Maar terwijl het goed is om nee te zijn. 1 in elektriciteit is elektriciteit slechts 24% van Europa's energie. Om het hele energiesysteem koolstofarm te maken, moeten we grote hoeveelheden wind en andere hernieuwbare energie gaan gebruiken voor verwarming, transport en industriële processen. Het is technisch haalbaar en betaalbaar. Het heeft alleen het juiste beleid nodig om investeringen in bijvoorbeeld elektrische voertuigen, warmtepompen en elektrische boilers in stadsverwarmingssystemen aan te drijven. De nationale energie- en klimaatplannen voor 2030 die de lidstaten van de EU nu aan het voorbereiden zijn, zijn een grote kans om dit beleid te stimuleren.

Bron: www.Windeurope.org  

Alle platformen van ODE