Windenergie
Mercedes schakelt over op windenergie

Mercedes schakelt over op windenergie

21 december 2018

De Duitse autobouwer Mercedes Benz gaat een deel van de fabrieken van windenergie voorzien. Zes private windparken in de Duitse deelstaat Nedersaksen moeten vanaf 2021 groene stroom leveren. Door de levering aan Mercedes kunnen de windparken langer actief blijven.

De energie wordt geleverd door de Noorse firma Statkraft, dat de energie van de windparken opkoopt. Mercedes is volgens Statkraft het eerste grote Duitse bedrijf dat overstapt op energie van de windparken. De Duitse overheid subsidieert nu nog windparken, maar stopt daar na 2020 mee.

De windenergie van Statkraft zorgt voor een deel van de energievoorziening. Het andere deel wordt geleverd door energieleverancier Enovos. “De samenwerking met innovatieve bedrijven zoals Daimler, energieleverancier Enovos en de windparken die door de gemeenschap beheerd worden, zorgt ervoor dat we hernieuwbare energie sneller kunnen integreren in de Duitse markt”, stelt Carsten Poppinga, algemeen directeur van Statkraft Duitsland.

Duurzame energie voor elektrische auto’s

Met de hernieuwbare energie worden straks de Mercedes-fabriek in Bremen en de productielocaties voor batterijen voor de elektrische auto’s van duurzame energie voorzien. In de fabriek in Bremen wordt onder andere de elektrische EQC gebouwd. 

De stap om hernieuwbare elektriciteit te gaan gebruiken, past bij de strategie van Mercedes, stelt Markus Schäfer, directielid van Mercedes. “De strategie houdt ook in dat we al onze Duitse fabrieken van CO2-neutrale energie voorzien in 2022”, legt hij uit. “Door de elektriciteit van zes windparken te gebruiken, zorgen we er ook voor dat zij kunnen blijven draaien.”

Subsidie

De zes windparken zijn opgeleverd tussen 1999 en 2001, met subsidie van de Duitse overheid. Die subsidie zorgde ervoor dat de energieleveranciers een vaste prijs voor hun stroom kregen. Na twintig jaar trekt de federale overheid tussen 2019 en 2021 de stekker uit de subsidie. Volgens Statkraft vervalt vanaf 1 januari 2021 voor ongeveer 6000 windparken de subsidie. Deze parken leveren gezamenlijk voor 2,1 miljoen huishoudens energie.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE