Windenergie
Bladen van windturbines worden voetpaden

Bladen van windturbines worden voetpaden

29 januari 2019

De eerste generatie windturbines is stilaan aan vervanging toe. Oude turbines worden ontmanteld en gerecycled, maar turbinebladen zijn van composiet en dat is moeilijk recycleerbaar. Flevoland zal de bladen hergebruiken als voetpadtegel.

Extreme Eco Solutions is een Gelderse start-up die een technologie heeft ontwikkeld om de windturbinebladen te verkleinen en het overblijvende composiet tot hoogwaardige bestrating en siertegels te verwerken. Éen windturbineblad levert 300 vierkante meter aan bestrating op.

In 2019 wordt in Flevoland zo’n voetpad aangelegd dat bestaat uit 85% composiet en 15% andere materialen. De tegel zien er hetzelfde uit als reguliere tegels maar zijn vijf keer zo licht. Door dit gewicht zijn de tegels ook ideaal voor gebruik op parkeerdaken en daktuinen, zelfs producten als vensterbanken, keukenbladen en grafstenen kunnen met het materiaal geproduceerd worden.

Suez voorziet op korte termijn enorm veel afgedankte turbinebladen en is blij met deze duurzame oplossing als versneller naar een circulaire economie. Het grondstoffenbedrijf kijkt naar meerdere productie- en consumptieketens om grondstoffen opnieuw in te brengen. Zo ontstaat uit restafval met Drainmix een nieuwe grondstof voor tegels of kunstgrasvelden en worden oude batterijen opnieuw gebruikt als energie-opslag.

Bron: www.cleantechflanders.com

Alle platformen van ODE