Windenergie
Arcadis en Infoplaza gaan productie en geluid windturbines voorspellen

Arcadis en Infoplaza gaan productie en geluid windturbines voorspellen

26 februari 2019

Arcadis en Infoplaza, het bedrijf achter Weerplaza en Buienalarm, gaan weersgerelateerde voorspellingen voor de duurzame energiemarkt verrichten. Door accurate korte termijn productievoorspellingen kunnen exploitanten van windmolens en zonneparken hun onbalanskosten beter beheersen.

Exploitanten geven dagelijks een prognose door van de hoeveelheid elektriciteit die zij de volgende dag denken te gaan leveren per tijdseenheid van 15 minuten. Voor hetgeen ze meer of minder leveren brengt de netbeheerder onbalanskosten in rekening.

De samenwerking tussen Arcadis en Infoplaza is gericht op een zo hoog mogelijke nauwkeurigheid van deze voorspellingen. Infoplaza brengt hierbij de meteorologische expertise en modellen in; Arcadis brengt expertise op het gebied van windenergie, data-analytics en het netwerk in de internationale windenergiemarkt in.

De samen ontwikkelde methodiek wordt ook ingezet voor een innovatie van Arcadis: Geluidsverwachting.nl. Deze app geeft omwonenden van windparken een zo accuraat mogelijke verwachting van het geluid bij hun woning. Na een succesvolle pilot in samenwerking met innogy en de omwonenden van haar Brabantse windpark Kattenberg-Reedijk is de app doorontwikkeld. Deze komt binnenkort beschikbaar in de App Store en de Google Play Store.

Bron: www.windenergiecourant.nl

Alle platformen van ODE