Windenergie
AWES: windenergie met vliegers en drones

AWES: windenergie met vliegers en drones

26 februari 2019

Onderzoekers van de Carlos III Universiteit van Madrid hebben software ontwikkeld om energie opgewekt met vliegers en drones te simuleren. Een volgende stap in de groeiende sector van Airborne Wind Energy Systems (AWES).

Met de nieuwe software wordt de energie opgewekt met AWES geanalyseerd. “Door het gedrag van AWES te bestuderen, kunnen we het design aanpassen en trajecten vinden die voor maximale opwekking van energie zorgen,” zegt luchtvaartingenieur en onderzoeker Mr. Ricardo Borobia Moreno. De software is eigendom van de universiteit, maar is gratis te gebruiken voor onderzoeksdoeleinden door andere groepen.

Met AWES kan windenergie opgewekt worden op minimaal 500 meter hoogte. Doordat de wind hier sterker is, leveren de systemen een hoger rendement op dan de conventionele windturbine. Bovendien zijn ze goedkoper, minder zichtbaar en inzetbaar op moeilijk bereikbare plekken.

AWES in Nederland

De aandacht voor windenergie op grote hoogte neemt toe, zowel in de onderzoekswereld als in het bedrijfsleven. Veel nieuwe bedrijven profiteren van subsidies van de Europese Commissie en ook techbedrijven als Google investeren in de sector.

Ook de Nederlandse start-up Kitepower, opgericht vanuit een onderzoeksgroep aan de TU Delft, ontwikkelt een AWES op basis van vliegers om energie op grote hoogte op te wekken. Met het 100kw-systeem dat nu in ontwikkeling is, kunnen bijvoorbeeld dieselgeneratoren op afgelegen locaties kunnen worden vervangen.

Vervanging van offshore windturbines

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum en Ampyx Power werken samen aan een vliegtuig waarmee energie opgewekt kan worden boven zee. Dit systeem moet de eerste Europese offshore windturbines vervangen, die aan het eind van hun levensduur zijn. Ampyx Power gebruikt de bestaande infrastructruur en funderingen van die windparken als platform vanwaar het vliegtuig kan opstijgen en landen. Het systeem heeft volgens Ampyx negentig procent minder materialen nodig dan een normale offshore windturbine.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE