Windenergie
14 nieuwe windmolens na eerste call kleine en middelgrote windturbines

14 nieuwe windmolens na eerste call kleine en middelgrote windturbines

29 maart 2019

De eerste call ‘kleine en middelgrote windmolens’ heeft 14 nieuwe windturbineprojecten opgeleverd. De call liep van 3 december tot 24 januari en werkte met een vergelijkende biedprocedure. Projecten die het niet haalden, waren ofwel te duur of voldeden niet aan de voorwaarden. De gekozen projecten krijgen trouwens enkel investeringssteun. 

Van 3 december tot 24 januari konden aanvragers een project voor een kleine of middelgrote windmolen indienen. Deze windturbines hebben een vermogen tussen de 10 en 300 kilowatt.  

Er kwamen in twee maanden tijd 26 projecten binnen; 18 projecten daarvan werden ontvankelijk verklaard en 14 daarvan werden uiteindelijk geselecteerd. Het gaat om landbouw- en afvalverwerkingsbedrijven en er zit zelfs een enkele brouwerij bij. Het merendeel van de aanvragers, maar liefst 12, komt uit West-Vlaanderen. 2 projecten zullen in de provincie Antwerpen worden gerealiseerd.

Nieuwe werkwijze

Het is de eerste keer dat het Vlaams Energieagentschap een vergelijkende biedprocedure organiseert voor een call. De projecten werden beoordeeld en gerangschikt volgens het beoogde rendement in verhouding tot de aangevraagde steun. Projecten die te duur waren, kwamen hierdoor niet in aanmerking. Door het systeem van de ‘gesloten enveloppe’, vielen ook een aantal projecten uit de boot omdat het voorziene budget van 1,5 miljoen euro was opgebruikt. 

Deze call voorziet trouwens uitsluitend investeringssteun, nadien volgt er tijdens de looptijd van de windturbine dus geen productiesteun meer in de vorm van groenestroomcertificaten.  

Wie nu uit de boot viel, kan vanaf volgende week opnieuw zijn kans wagen. Op 28 maart lanceert de Vlaamse regering alweer een volgende call ‘kleine en middelgrote windmolens’ die opnieuw twee maanden zal lopen, tot 30 mei 2019. 

Bron: persbericht minister van energie Peeters


 

 

 

Alle platformen van ODE