Windenergie
 Eerste gezinnen krijgen stroom van grootste windpark in België

Eerste gezinnen krijgen stroom van grootste windpark in België

29 maart 2019

Vanaf vandaag leveren de eerste windturbines van Norther, het grootste Belgische windpark op zee, elektriciteit aan het Belgische net.  De bouw van Norther is nog volop aan de gang. Maar vier van de al afgewerkte turbines zijn sinds vandaag aangesloten op het stroomnet. Daardoor krijgen al enkele duizenden gezinnen groene stroom van de grootste windturbines van het land. Dit is de eerste stap in de weg naar de volledige oplevering van het park tegen deze zomer. En is een belangrijke stap voor de bevoorradingszekerheid in ons land. Norther zal elektriciteit leveren aan 400.000 gezinnen.

In een notendop:

Norther levert vanaf vandaag de eerste elektriciteit aan het Belgische net
Engie en Eneco kopen elk 50% van de geproduceerde stroom voor hun klanten
Werkzaamheden zitten op schema - Norther klaar tegen deze zomer
Opstart van Norther is belangrijk voor bevoorradingszekerheid stroom in België

De installatie van de 44 turbines van Norther begon eerder deze maand. Het is de laatste en meest cruciale fase in de bouw van het grootste offshore windpark van België. Twaalf turbines zijn al geïnstalleerd en worden vandaag verbonden met het nieuwe hoogspanningsstation van Elia Stevin in Zeebrugge. De opgewekte windenergie vloeit naar het Belgische stroomnet en zal verkocht worden aan Engie (50%) en Eneco (50%). Bij finale oplevering levert Norther jaarlijks elektriciteit voor bijna 400.000 families.

Belangrijke mijlpaal voor Belgische offshore-industrie

Het windpark Norther ligt op 23 kilometer voor de kust van Oostende en heeft een totale capaciteit van 370 megawatt, de grootste productiecapaciteit van alle huidige Belgische windparken. Norther draagt hiermee actief bij aan de klimaatdoelstellingen 2020 van België.

Norther - een project van aandeelhouders Elicio, Eneco & DGE (volledige dochtermaatschappij van de Mitsubishi Corporation) - zal volledig operationeel zijn in de zomer van dit jaar.

Het havenkantoor van Norther is gebaseerd in de nieuwe havenontwikkeling van Oostende. Hier worden alle offshorespelers verzameld. Van hieruit gebeurt dan de monitoring en het onderhoud van het park.

Norther is het zesde windmolenpark op de Noordzee. In totaal zullen de zes windmolenparken samen aan 1,3 miljoen huishoudens elektriciteit leveren. Norther deed voor de bouw een beroep op twee leveranciers, MHI Vestas Offshore Wind en Van Oord. Van Oord verzorgt het design, de engineering, de levering en de ingebruikname van de fundamenten van de windturbines en de elektrische infrastructuur (OHVS en bekabeling) en zal verantwoordelijk zijn voor het transport van de windturbines. Van Oord gebruikt hiervoor zijn jack-up schip Aeolus. Het Deense MHI Vestas levert de 44 turbines met elk een maximale productiecapaciteit van 8,4 MW.

Bron: https://norther.prezly.com

Alle platformen van ODE