Windenergie
Windenergie groeit naar 723 GW tegen 2028

Windenergie groeit naar 723 GW tegen 2028

29 maart 2019

Rapport van Wood Mackenzie geeft aan dat vorig jaar 50.2GW aan nieuwe capaciteit werd toegevoegd.

De Chinezen 'domineren' de windkaarten

De wereldwijde windenergie zal de komende 10 jaar een groei kennen van ongeveer 723GW aan nieuwe capaciteit, aldus een nieuw rapport van adviesbureau Wood Mackenzie Power & Renewables.

De 'Global Wind Power Market Outlook Update: Q1 2019' – geeft aan dat er 50,2GW werd toegevoegd in 2018, een stijging van 4% ten opzichte van het voorgaande jaar, voornamelijk gestimuleerd door de groei in China.

Wood Mackenzie Power & Renewables research director Luke Lewandowski zei: "De opheffing van de obstakels in de belangrijkste noordelijke provincies in China heeft de ontwikkeling op gang gebracht en bijgedragen aan een stijging van 37% op jaarbasis in het land ( 5,6GW), die vorig jaar instond voor bijna 2GW aan netto capaciteitsuitbreidingen wereldwijd.

"Het aflopen van de bestaande subsidieprogramma's in Europa heeft de toename van de jaar na jaar winsten in China getemperd, waarbij de landen in Noord-Europa (-26%) en West-Europa (-36%) het hardst werden getroffen omdat de verplichting tot het gebruik van hernieuwbare energie in het Verenigd Koninkrijk en de feed-in-tarieven in Finland en Duitsland geleidelijk werden afgeschaft.

Volgens het rapport zal in 2019-2021 48% van de vooruitzichten voor de komende tien jaar van de VS online komen, zodat ontwikkelaars kunnen voldoen aan de verplichte productiebelasting.

Het begin van dit jaar was een uitdaging in Latijns-Amerika, aldus Wood Mackenzie, waarbij Mexico een veiling annuleerde.

Lewandowski zei: "Door de annulering van de Mexicaanse langetermijnveiling en een belemmering van het groeipotentieel van de HVDC-lijn ligt de focus meer op het rijper worden van de opkomende markten, waarvan er verschillende geen tijdschema hebben voor de volgende ronde van veilingen.

"Ondanks deze uitdagingen kan de regio uitpakken met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) over 10 jaar van meer dan 10%.

In Azië zullen agressieve doelstellingen voor hernieuwbare energie in India en offshore-windenergie in Japan, Zuid-Korea en Taiwan leiden tot een jaarlijks groeipercentage over 10 jaar van 12,2%, exclusief China, aldus het rapport.

Volgens het rapport zal de cumulatieve offshorecapaciteit groeien naar 19GW in 2028 tegenover 111MW aan het eind van 2018.

"Het marktherstel van China zal zich doorzetten wanneer extra provincies in het noorden het werk zullen verderzetten om de obstakels op te heffen en zullen instaan voor 250GW aan nieuwe capaciteit tegen 2028," zei Lewandowski.

"Het jaarlijkse aandeel van offshore-windenergie in China zal gemiddeld 18% van de jaarlijkse capaciteit van 2022 tot 2028 bedragen, als gevolg van de beperkingen en verzadiging van het onshore netwerk," voegde hij eraan toe.

In Europa wordt verwacht dat er de komende tien jaar ongeveer 20GW per jaar bij komt, waarbij offshore-windenergie de drijvende kracht zal zijn.

Lewandowski zei: "Offshore blijft centraal staan in de vooruitzichten voor Europa, met meer dan 25% van de nieuwe capaciteit – een jaarlijks groeipercentage van 14% - samen met het aanboren van nieuwe markten in Zuid- en Oost-Europa.

In het rapport wordt voor het Midden-Oosten en Afrika een jaarlijks groeipercentage van respectievelijk 35% en 21% voorspeld.

Bron: https://renews.biz/52093  

Alle platformen van ODE