Windenergie
Rapport: 300 gigawatt aan windenergie erbij tot 2024

Rapport: 300 gigawatt aan windenergie erbij tot 2024

29 april 2019

Windenergie speelt een steeds grotere rol in de energievoorziening. De komende vijf jaar wordt die rol nog groter, voorspelt de Global Wind Energy Council (GWEC). De organisatie schat in dat er tot 2024 300 gigawatt aan windenergie toegevoegd wordt.

Windenergie was in 2018 goed voor 564 Gigawatt aan capaciteit, becijferde het International Renewable Energy Agency (IRENA) eerder. In 2018 werd ruim 51 gigawatt (https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/31121/china-windenergie) aan nieuwe windenergie toegevoegd, in 2017 was dat 52 gigawatt. Voor de komende vijf jaar verwacht GWEC gemiddeld 60 gigawatt per jaar.

“2018 was een goed jaar voor de wereldwijde windindustrie, met meer dan 50 gigawatt aan nieuwe installaties”, stelt Karin Ohlenforst, directeur market intelligence bij GWEC. De wereldwijde cijfers laten zien dat het nog vooral onshore wind is, maar dat de offshore wind in opmars is. “Als regeringen blijven vasthouden, wordt offshore wind echt een wereldwijde markt in de komende vijf jaar”, zegt Ohlenforst.

Groei

De groei die GWEC verwacht, komt onder andere door stimulerend beleid van regeringen; met tenders, veilingen en meer focus op hernieuwbare energie. Ook de dalende prijs van windenergie werkt groei in de hand. Bloomberg New Energy Finance concludeerde eind maart nog dat de prijs van onshore wind sinds 2010 49 procent gedaald is, offshore wind werd 56 procent goedkoper.

Investeringen in windenergie

Op veel plaatsen wordt geïnvesteerd in windenergie. In Europa komen een aantal grote projecten online. Brancheorganisatie WindEurope waarschuwt echter wel dat de windturbines hun capaciteit bijna bereikt hebben. In Groot-Brittannië werd de krachtigste windturbine van het moment in gebruik genomen, met een vermogen van 8,8 megawatt. De komende jaren worden wel weer grote sprongen in de capaciteit verwacht. Onder andere General Electric ontwikkelt een krachtigere turbine voor de offshore industrie.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE