Windenergie
Denemarken krijgt testfaciliteit voor 16MW-windturbine

Denemarken krijgt testfaciliteit voor 16MW-windturbine

29 april 2019

Deense windturbinebouwers krijgen de mogelijkheid om een windturbine van 16 megawatt te testen. Hiervoor wordt een nieuw testcentrum gebouwd. De Deense regering draagt miljoenen bij aan het nieuwe centrum.

Het nieuwe testcentrum wordt onderdeel van het Lindoe Offshore Renewables Centre (LORC), een Deense non-profitorganisatie die de betrouwbaarheid van windenergie wil verhogen en de prijs wil verlagen.

“De Deense windturbine industrie maakt letterlijk grote stappen in de groene transitie en helpt ook om grote investeringen naar Denemarken te krijgen. Daarom ondersteunen we de testfaciliteiten met 50 miljoen Kronen”, zegt de Deense klimaatminister Lars Lilleholt. Het geld dat de Deense regering bijdraagt, wordt gebruikt om de testfaciliteit te bouwen. De totale bouw kost ongeveer 330 miljoen Deense Kronen (€ 44 miljoen).

Eerste stap

Het centrum is de eerste stap nadat de Deense regering, de Deense windorganisatie Danish Wind Industry Association en industriële zwaargewichten als Ørsted, Vattenfall, Siemens en Vestas in januari een intentieovereenkomst sloten. De partijen willen er met de samenwerking voor zorgen dat Denemarken een wereldwijde partner wordt voor de windindustrie. Een dergelijke overeenkomst werd in Denemarken nog niet eerder gesloten.

Grootste windturbine

Hoewel de fabriek een windturbine van 16 megawatt kan testen, is het volgens Rechargenews nog niet duidelijk welke turbinebouwer de enorme turbine gaat bouwen. Wel zeker is dat de turbine vooralsnog het grootste vermogen ter wereld heeft. De grootste windturbine ter wereld staat nu in het Britse deel van de Noordzee en heeft een capaciteit van 8,8 megawatt. Op dit moment test General Electric in de Rotterdamse haven een turbine van 12 megawatt.

Groot aandeel in energiemix

Denemarken leunt voor de energieproductie al jarenlang op windenergie. In 2017 was windenergie verantwoordelijk voor ruim 43 procent van de energiemix. Afgelopen jaar werd per maand gemiddeld 1,1 gigawatt aan windenergie opgewekt, blijkt uit cijfers van het Deense ministerie voor energie. De komende jaren moet het aandeel windenergie in de energiemix verder stijgen.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE