Windenergie
Windturbines van grootste windpark in België in recordtijd geplaatst

Windturbines van grootste windpark in België in recordtijd geplaatst

28 mei 2019

44 windturbines van Norther, het grootste Belgische windpark op zee, zijn allemaal geïnstalleerd. Dat gebeurde in minder dan drie maanden tijd en dat is een record. Dit komt door de goede weersomstandigheden, de opgebouwde expertise en de vlotte samenwerking van alle betrokkenen. Deze cruciale stap betekent dat Norther voor het einde van de zomervakantie volledig operationeel zal zijn. Sinds eind februari leveren enkele windturbines al groene stroom. Als het park volledig operationeel is, zullen jaarlijks 400.000 Belgische gezinnen kunnen genieten van duurzame stroom.

In een notendop

  • 44 windturbines in recordtijd geïnstalleerd
  • Windturbines van MHI Vestas hoger dan het Atomium in Brussel
  • Norther volledig operationeel voor het einde van deze zomervakantie

 

Begin februari begon Norther met de meest cruciale fase in de bouw van het grootste offshore windpark van België: de installatie van 44 turbines. Amper drie maanden later staan ze er allemaal, wat een record is. De installatie van dit type van windturbines zou normaal dubbel zo lang duren.

Norther deed voor de bouw een beroep op twee leveranciers, MHI Vestas Offshore Wind en Van Oord. Van Oord verzorgde het design, de engineering, de levering en de ingebruikname van de fundamenten van de windturbines en de elektrische infrastructuur (OHVS en bekabeling) en was ook verantwoordelijk voor het transport van de windturbines. Van Oord gebruikte hiervoor zijn jack-up schip Aeolus.

In minder dan negen maanden tijd heeft Van Oord - als Balance of Plant aannemer - deze volledige operatie offshore voltooid. In een recordtijd van slechts drie maanden heeft Aeolus alle 44 funderingen van de turbines geïnstalleerd.

Hoger dan het Atomium

Het Deense MHI Vestas leverde de 44 turbines met elk een maximale productiecapaciteit van 8,4 MW. De afzonderlijke onderdelen van de megaturbines zijn indrukwekkend: de windturbine is hoger dan het Atomium in België. De wieken van de windturbines rijzen ongeveer 180 meter boven de zeespiegel. De nacelle, de behuizing op de top van de mast, weegt ongeveer 350 ton en is ongeveer even groot als een vrijstaande woning. In de nacelle zitten machinecomponenten zoals de tandwielkast en de generator.

Het windpark Norther ligt op 23 kilometer voor de kust van Oostende en heeft een totale capaciteit van 370 MG, de grootste productiecapaciteit van alle huidige Belgische windparken. De opgewekte windenergie vloeit naar het Belgische stroomnet en zal verkocht worden aan Engie (50%) en Eneco (50%). Norther zal jaarlijks elektriciteit leveren voor bijna 400.000 families. Het is het zesde windmolenpark op de Noordzee. In totaal zullen de zes windmolenparken samen aan meer dan 1 miljoen huishoudens elektriciteit leveren.

Bron : persbericht Norther

Alle platformen van ODE