Het oogt als een kolossale luxaflex, maar met licht heeft deze uitvinding van een bedrijf uit Austin niets te maken. Met geluid des te meer. Het 'noise mitigation system' (NMS) kan in combinatie met een zogeheten gordijn van luchtbelletjes geluidsoverlast beperken. En Van Oord wil hiermee heigeluiden onder water, die bij het plaatsen van windturbines ontstaan, zo veel mogelijk beperken.
Het systeem richt zich op specifieke frequenties die het meeste geluid veroorzaken. Daarmee onderscheidt NMS zich van bestaande systemen, stelt Van Oord woensdag in een verklaring.
Het bedrijf zal de NMS gebruiken bij de bouw van kavels 3, 4 en 5 van het windpark Borssele. Financiële details worden niet bekendgemaakt, maar voor het Amerikaanse Adbm Technologies is het een grote deal, zegt oprichter Mark Wochner telefonisch uit Texas, waar het systeem deels wordt gemaakt met staal dat uit Nederland komt. 'We hebben dit nooit eerder gedaan op deze schaal. Dit zijn grote projecten, waar veel geld mee is gemoeid.' Van Oord kent hij al heel lang. Maar, zo benadrukt Wochner: 'We hebben geen exclusief partnerschap met hen.'
‘We hebben dit nooit eerder gedaan op deze schaal. Dit zijn grote projecten, waar veel geld mee is gemoeid’
Volgens Wochner is de NMS sneller en gemakkelijker te gebruiken dan bestaande systemen die de geluiden van onderwaterheien moeten verminderen. 'We kunnen het op maat aanleveren.' Ook kan het systeem 'eenvoudig omhoog en naar beneden'. De techniek is getest bij de aanleg van vijf turbines in de Noordzee.
Stroming
Golven en stroming hebben nagenoeg geen invloed op de NMS, claimt Van Oord. Met de luxaflex en het waterbelletjesgordijn, voldoet het bedrijf straks aan de strengste eisen voor onderwater heien, zegt een woordvoerder. De NMS kreeg subsidie van het Rijk en werd ondersteund door het topconsortium TKI Wind op Zee.
Met de stormachtige opkomst van wind op zee, wordt er ook volop geëxperimenteerd met heien. Zo werken SPT Offshore uit Woerden en Universal Foundation uit het Deense Aalborg met een technologie waarbij de fundering van de windmolen, die eruitziet als een omgekeerde emmer, zichzelf vastzuigt in de bodem.
In Nederland ging eerder dit jaar nog een bedrijf failliet dat een vernieuwde heitechniek had uitgewerkt. De zogeheten Blue Piling Technologie, dat werkte op waterkracht, bleek toch niet goed te functioneren.
Failliet
In Nederland ging eerder dit jaar nog een bedrijf failliet dat een vernieuwde heitechniek had uitgewerkt. De zogeheten Blue Piling Technologie, dat werkte op waterkracht, toch niet goed bleek te functioneren.
Zeker is dat heien de komende jaren een kolossale markt is.Windpark Borssele 3 en 4 zal bestaan uit 77 turbines. Dat is pas het begin: een groot deel van de Nederlandse Noordzee zal de komende jaren worden omgebouwd tot windpark. Volgens sommige vergezichtenkomen er duizenden turbines inde golven te staan.
Bron: fd.nl