Windenergie
Rapport: offshore wind neemt in 2030 toe tot 200 gigawatt

Rapport: offshore wind neemt in 2030 toe tot 200 gigawatt

29 juli 2019

De capaciteit van offshore windenergie kan in 2030 toenemen tot 200 gigawatt. Deze voorspelling doet de Global Wind Energy Council (GWEC) in een nieuw rapport. Op dit moment is de capaciteit van windparken op zee nog 23 gigawatt, stelt het rapport.

GWEC legde voor de voorspelling in 2030 twee scenario’s naast elkaar; business-as-usual en een upside scenario waarbij nieuwe technieken en lagere kosten meer gigawatts beschikbaar maken. Het verschil tussen de capaciteit in beide scenario’s is ongeveer tien gigawatt. Business-as-usual levert bijna 190 gigawatt op, upside 200 gigawatt.

GWEC baseert de voorspellingen onder andere op regeringsdoelen voor hernieuwbare energie en energieveilingen. “Veel nieuwe landen treffen voorbereidingen om deel te nemen aan de offshore windrevolutie”, stelt Karin Ohlenforst, directeur marktonderzoek bij GWEC.

Eerder maakte de organisatie al bekend dat in 2018 4,5 gigawatt aan nieuwe offshore capaciteit geïnstalleerd werd. China was goed voor 1,8 gigawatt, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (1,3 gigawatt) en Duitsland (969 megawatt). Voor de komende vijf jaar verwacht GWEC dat er qua windenergie wereldwijd 300 gigawatt toegevoegd wordt. In dit cijfer is ook windenergie op land meegenomen.

Groei in Europa

De komende jaren worden onder andere in Europa diverse grootschalige windparken geopend. Alleen in Nederland al moeten windparken in de Noordzee uiteindelijk een capaciteit van 3,5 gigawatt krijgen. Voor het Verenigd Koninkrijk verwacht GWEC een stabiele groei. Over Duitsland worden zorgen geuit, omdat de hoeveelheid gigawatts nu nog niet toeneemt, ondanks dat de regering er meer op inzet. Volgens GWEC zullen de kosten van windenergie een belangrijke factor voor de groei blijven.  

Van Azië verwacht het onderzoeksinstituut een grote rol. In 2030 zal het continent 100 gigawatt aan offshore windenergie hebben bij het business as usual scenario, zo is de voorspelling. In dat scenario wordt vooral veel verwacht van China, Taiwan, India, Japan en Zuid-Korea.

Technische vooruitgang

Ook de techniek gaat de komende jaren verder vooruit, waardoor grotere turbines gebouwd kunnen worden. Turbinebouwer General Electric test de komende jaren in Rotterdam een windturbine met een capaciteit van 12 megawatt; in Denemarken wordt een testcentrum voor turbines van 16 megawatt gebouwd.

Persbericht GWEC 

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE