Volgens de cijfers die WindEurope heeft bekendgemaakt heeft Europa in de eerste helft van 2019 4,9 GW aan nieuw windvermogen toegevoegd. De gecombineerde installaties van nieuwe onshore en offshore windenergiecapaciteit zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (4,5 GW), maar het aantal onshore installaties is gedaald als gevolg van ernstige problemen in Duitsland.
Europa heeft in de eerste helft van het jaar 2,9 GW aan windenergie op het land geïnstalleerd. Dit is minder dan de 3,3 GW die in dezelfde periode vorig jaar werd geïnstalleerd. Vooral Duitsland kende zijn slechtste eerste helft van het jaar sinds 2000. De industrie verwacht dat het aantal installaties in de tweede helft van het jaar weer zullen aantrekken, maar het totale volume van de Duitse netaansluitingen zal in 2019 lager zijn dan in het verleden. Van alle Europese landen had Frankrijk met 523 MW de meeste onshore installaties.
Het aandeel onshore installaties is gewoonlijk sterker in de tweede helft van het jaar. Deze tendens is vooral waar te nemen in de Scandinavische landen, waar de installatieactiviteit het sterkst is in de zomermaanden. De bestellingen voor turbines en de marktactiviteit geven aan dat er in Zweden en Noorwegen belangrijke volumes op het net zullen worden aangesloten in de tweede helft van het jaar. Ook in Spanje worden grote volumes verwacht na de veiling van 4,1 GW in 2017 en 2018.
In de eerste helft van het jaar werd er 1,9 GW aan nieuwe offshore windenergie geïnstalleerd, tegenover 1,1 GW meer in dezelfde periode in 2018. Gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (931 MW), Denemarken (374 MW), België (370 MW) en Duitsland (252 MW. Dit geldt ook voor Hornsea 1 in het Verenigd Koninkrijk, dat na voltooiing het grootste windpark ter wereld zal zijn met 1,2 GW.
In de eerste helft van 2019 heeft Europa 8,8 miljard euro geïnvesteerd in de bouw van toekomstige windparken, 6,4 miljard euro in onshore wind en 2,4 miljard euro in offshore wind. Deze investeringen zullen leiden tot de installatie van 5,9 GW en de aansluiting op het net in de komende twee tot drie jaar. Frankrijk en Nederland zijn marktleider in investeringen.
Bron: www.windeurope.org