Windenergie
Wereldwijde capaciteit van windenergie zal groeien met 60% in de komende 5 jaar

Wereldwijde capaciteit van windenergie zal groeien met 60% in de komende 5 jaar

29 juli 2019

Wood Mackenzie biedt een blik in de toekomst van de wereldwijde windenergiemarkt.

De vooruitzichten voor de wereldwijde windenergiemarkt zijn aan het verbeteren. Volgens Wood Mackenzie's laatste wereldwijde marktupdate voor windenergie zal de wereldwijde windenergiecapaciteit de komende vijf jaar naar verwachting met 60 procent toenemen.

De laatste prognose van de wereldwijde offshoresector alleen al toont een groei van 5 gigawatt, met name 129 gigawatt aan nieuwe capaciteit en een samengestelde jaarlijkse groei van 26 procent voor het snelgroeiende segment.

In het rapport staat er een uitgebreide analyse van de wereldwijde windenergiemarkt met belangrijke upgrades en downgrades per regio, voor zowel offshore als onshore segmenten. Hieronder volgen enkele hoogtepunten uit de editie van dit kwartaal.

Het leven na de PTC regeling in de V.S.

De stakeholders zitten in een rush om nog te kunnen genieten van het Production Tax Credit regeling voor windenergie voordat de volledige aanmoedigingspremie in 2020 afloopt en vervolgens gefaseerd wordt afgebouwd. Projectontwikkelaars die in 2017 windturbines plaatsten, komen in aanmerking voor 80 procent van het volledige kredietbedrag, wat de groei van de Amerikaanse windenergiemarkt stimuleert.

Nieuwe doelstellingen op staatsniveau in de VS en de versterking van de standaardmechanismen voor hernieuwbare portfolio's in het hele land zullen naar verwachting de vraag na de PTC regeling opvangen.

Daarom voorspelt Wood Mackenzie voor de markt van de V.S. een groei van 16 percent per kwartaal, met een groei van 3.8 gigawatt tegen 2021 alleen al.

Een bescheiden groei van 1 percent in het laatste kwartaal in Latijns Amerika wordt gedreven door verbeteringen op korte termijn in Brazilië en Mexico. De vraag in de vrije markt van Brazilië zou naar verwachting groeien vanaf 2020 tot 2022, terwijl Mexico in 2019 een recordjaar zal optekenen in het commerciële en industriële segment.

De Europese vooruitzichten ogen somber omdat de lidstaten lagere cijfers zullen optekenen

In Noord-Europa wordt er een groei voorspeld van 6 procent. Dit zou een anders sombere actualisering van de vooruitzichten in Europa moeten compenseren, aangezien de andere lidstaten samen 2,2 gigawatt minder zullen groeien.

Problemen met vergunningen en minder inschrijvingen van onshore aanbestedingen in Duitsland en Frankrijk hebben de groei belemmerd. De toenemende vraag naar niet-gesubsidieerde projecten en de toename van de vraag vanuit het commerciële en industriële segment in Noord-Europa ondersteunen echter een bescheiden verbetering van 0,6 procent voor Europa ten opzichte van het afgelopen kwartaal.

De toenemende concurrentie van zonne-energie vormt een uitdaging voor de Afrikaanse windenergiemarkt

De trage projectontwikkeling als gevolg van politieke instabiliteit, onvolwassen steunmechanismen en de toenemende concurrentie van zonne-energie heeft geleid tot een lichte daling van de voorspellingen voor windenergie in Afrika.

De ambities voor schone energie in Afrika zijn echter belangrijker dan ooit tevoren. Hernieuwbare energie is aantrekkelijk binnen de regio, omdat wind- en zonneprojecten veel sneller kunnen worden gebouwd dan andere energiebronnen. Maar omdat zonne-energie steeds goedkoper wordt, ondervindt de Afrikaanse windenergiemarkt er een steeds grotere concurrentie.

Beleidstermijnen stimuleren vooruitzichten op korte termijn in China

De beleidstermijnen op het vasteland en op zee in China ondersteunen de groei van 2,9 gigawatt ten opzichte van de prognoses van het vorige kwartaal.

De projectontwikkelaars op het vasteland zijn gehaast om te voldoen aan een nieuw beleid dat hen verplicht om tegen eind 2020 projecten te lanceren om nog kunnen te profiteren van de feed-in-tarieven (FIT) vooraleer een subsidievrij tijdperk begint. Offshore-ontwikkelaars moeten voor het einde van 2021 projecten lanceren om nog te kunnen profiteren van het huidige niveau van offshore FIT tarieren.

Het verhaal is echter niet overal positief in de regio Azië-Stille Oceaan. De vooruitzichten op korte termijn zijn door de huidige marktomstandigheden in India gedaald, wat heeft geleid tot een daling van 4 procent ten opzichte van het rapport van vorig kwartaal. De door de overheid opgelegde veilingprijzen en de vertragingen bij de ingebruikname van toegekende projecten hebben de groeiverwachtingen op korte termijn in India aanzienlijk vertraagd - een daling van 24 procent tussen 2019 en 2022.

Bovendien hebben zorgen over de betrouwbaarheid in Thailand geleid tot een daling van 37 procent in de vooruitzichten van de komende 10 jaar, aangezien de focus van de overheid zich heeft verlegd naar andere technologieën.

Meer informatie over WoodMac's Q2 Global Wind Outlook vindt u hier.

Bron: https://www.woodmac.com/

Alle platformen van ODE