Windenergie
Kenia scoort op het gebied van windenergie met hulp van AfDB

Kenia scoort op het gebied van windenergie met hulp van AfDB

27 september 2019

Afrika's grootste windmolenpark, een energiemeesterwerk van €620 miljoen met 365 turbines in Noord-Kenia, zal het Oost-Afrikaanse land helpen om haar doelstelling van 100% groene energie in 2020 te bereiken.

Het Lake Turkana Wind Power project is een windpark van 40.000 hectare, dat ongeveer 310MW aan stroom aan het nationale net zal leveren, genoeg voor meer dan 300.000 huishoudens.

De wind die door het gebied waait, begint in de Indische Oceaan en gaat door de 'Turkana-corridor' die door de Ethiopische en Keniaanse hooglanden is gecreëerd. Deze winden waaien constant aan een snelheid van 11 mijl per uur, waardoor dit een ideaal gebied is voor het plaatsen van windturbines.

Het windpark zal de elektriciteitsvoorziening van het land met 13% verhogen. President Uhuru Kenyatta zei bij de lancering: "We leggen de lat voor het continent opnieuw hoger....Kenia ligt zonder twijfel op koers om een wereldleider te worden op het gebied van hernieuwbare energie".

Investeren in de windenergiemarkt

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank fungeert als lead arranger voor 436 miljoen euro aan kredietfaciliteiten voor de projectkosten van 623 miljoen euro. De Bank heeft ook een gedeeltelijke risicogarantie van 20 miljoen euro van het Afrikaanse Ontwikkelingsfonds verstrekt voor het deel van het project dat bestemd is voor de transmissielijnen.

Sinds 2016 heeft de Bank ongeveer 4,5 miljard dollar van haar eigen middelen geïnvesteerd in de energiesector.

De president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank Akinwumi Adesina twijfelt weinig aan het belang van de financiering van de Bank. "De Afrikaanse economische ontwikkeling draait om politieke wil. We hebben weinig tijd en veel te doen voor de continentale transformatie die nodig is om Afrika tegen 2025 te verlichten en van elektriciteit te voorzien.

Adesina voegde hieraan toe: "Projecten zoals het Turkanameer stellen ons in staat om vooruit te springen in de richting van onze belangrijkste doelstellingen. De Bank is er zeer trots op dat zij betrokken is bij deze cruciale aanvulling op de Afrikaanse infrastructuur en schone energieopwekking".

Het continent beschikt over een overvloedige, zelfs grenzeloze aanvoer van zon, water en wind, alsook over aanzienlijke hoeveelheden aardgas en andere waardevolle natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen. Daarom investeert de New Deal van de Bank de komende vijf jaar 12 miljard dollar en zet zij tot 55 miljard dollar in om tegen 2025 universele toegang tot energie te bereiken.

Het Turkana-project vermindert stroomtekorten

"Turkana's lancering bewijst dat we vastbesloten zijn om ons onvermoeibaar te blijven inzetten om Afrika's energiekloof te dichten. Onze inspanningen zullen voelbaar zijn in honderdduizenden Keniaanse huishoudens en daarbuiten," voegde Shonibare eraan toe.

De site is Kenia's grootste duurzame energieproject en de grootste investering van de particuliere sector. Verwacht wordt dat de centrale de stroomtekorten met 12,5% zal verminderen en de kosten van elektriciteit in Kenia tot 10% zal verlagen. Het is het bewijs van Kenia's inzet om schone energiebronnen na te streven en geeft een belangrijke impuls aan de internationale verplichtingen van het land om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Bron: https://www.esi-africa.com

Alle platformen van ODE