Windenergie
‘s Werelds grootste windturbines bijna klaar voor installatie

‘s Werelds grootste windturbines bijna klaar voor installatie

28 november 2019

Twee van 's werelds grootste geplande windturbines hebben deze maand grote stappen gezet in de richting van ingebruikname, met de mammoet Haliade-X van GE van 12 MW en het Siemens Gamesa Renewable Energy model van 10MW.

Begin november maakten GE Renewable Energy en het Massachusetts Clean Energy Center (MassCEC) bekend dat het 107 meter lange turbineblad is aangekomen bij het Wind Technology Testing Center (WTTC) van MassCEC in Boston.

De wiek zal een reeks vermoeiingstests ondergaan waarbij het de komende maanden miljoenen keren zal draaien om te controleren dat het bestand is tegen meer dan 25 jaar gebruik op zee. Deze tests in de VS maken deel uit van het proces om de Halide-X turbine tegen 2021 op de markt te brengen.

In Europa kondigde GE aan dat haar Halide-X 12 MW prototype, geïnstalleerd in de Maasvlakte te Rotterdam, met succes haar eerste kWh heeft geproduceerd, een belangrijke stap in het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen in 2020.

De Haliade-X van 12 MW zal al worden geïnstalleerd bij het Skip Jack project van 120 MW en het Ocean Wind project van 1.100 MW in de Verenigde Staten, evenals het Dogger Bank offshore windmolenpark van 3.600MW in het Verenigd Koninkrijk.

GE Renewable Energyzou uiteindelijk 300 van haar Haliade-X windturbines van 12 MW aan het Doggersbankproject leveren.

Een tweede prototype gondel wordt in Saint-Nazaire geassembleerd en zal binnenkort naar de testlocatie van ORE Catapult in het Verenigd Koninkrijk worden verscheept, waar het verder in de praktijk zal worden getest om de prestaties en betrouwbaarheid te controleren.

Ondertussen presenteerde Siemens Gamesa Renewable Energy, in zijn fabriek in Brande, Denemarken, het prototype gondel voor zijn offshore windturbinemodel van 10 MW, de SG10,0-193DDD.

Hoewel een aanzienlijke stap voorwaarts is ten opzichte van de wereldwijd toonaangevende direct aangedreven turbine van 8 MW, liggen Siemens Gamesa (en de Deense concurrent Vestas) nog steeds achter ten  aanzien van GE, wat duidt op de felle concurrentie om steeds grotere windturbines.

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft al serie turbines van 10 MW van Siemens Gamesa's besteld voor de Hollandse Kust Zuid 1 & 2 projecten van 700 MW in de Nederlandse Noordzee en de Hollandse Kust Zuid 3 & 4 an 760 MW. Alle vier de windparken kregen eerder dit jaar contracten met zonder subsidie, waardoor ze de eerste offshore windmolenparken ter wereld zijn zonder subsidie.

Bron: https://reneweconomy.com.au/

Alle platformen van ODE