Windenergie
Skeyes op bezoek bij VWEA Werkgroep Luchtvaart

Skeyes op bezoek bij VWEA Werkgroep Luchtvaart

30 januari 2020

Op 16 januari kreeg de werkgroep Luchtvaart van VWEA de burgerluchtvaartorganisatie Skeyes op bezoek. We onthouden twee belangrijke boodschappen van dit overleg:

  • Radarproblematiek in Oostende

Skeyes lanceerde naar aanleiding van de subsidie van voormalig minister Tommelein een haalbaarheidsstudie waarbij ze op zoek ging naar een radarinstallatie die het technisch mogelijk maakt extra windenergie te installeren in de zone rond Oostende. De conclusie van deze sectorbevraging is dat een technische oplossing blijkbaar niet zo simpel te vinden is.

Skeyes gaat daarom nu op zoek naar een globale oplossing en werkt aan een project voor analyse van alle Belgische radarsystemen. Ze ontwikkelt daarvoor een “Surveillance roadmap” die een lange-termijn-visie geeft tot 2035. De meest verouderde technologie zal als eerste worden vervangen.

  • Dynamische berekening DVOR

Daarnaast werkt Skeyes aan een nieuwe berekeningsmethode voor de zones rond de DVOR  (Doppler Omni-directional Range stations). Zij zal niet langer kijken naar de saturatie van secties van 60° rond haar radars maar wil binnenkort werken met een  dynamische berekening die kijkt naar de volledige 360°. De dynamische berekening zit momenteel nog in een testfase. Een officiële mededeling van Skeyes over de dynamische berekening wordt verwacht tegen eind maart.

Ondertussen kunnen ontwikkelaars die voor bepaalde projecten vroeger negatief advies kregen op basis van een saturatie van de 60°-sector in de DVOR-zone, Skeyes contacteren om het advies van die projecten opnieuw te bekijken volgens de nieuwe dynamische berekening.

Alle platformen van ODE