Windenergie
De muziek van de wind: wereldpremière van de Windsymfonie

De muziek van de wind: wereldpremière van de Windsymfonie

03 juli 2023

Op de Global Wind Day was het Havenhuis van Antwerpen het podium voor de wereldpremière van de Windsymfonie, een samenwerking van Vleemo, Wind voor "A", het havenbedrijf en Stad Antwerpen.

Op donderdag 15 juni vierde de windsector wereldwijd de Internationale Dag van de Wind. De avond ervoor vond in het Havenhuis van Antwerpen een uniek concert plaats: de wereldpremière van de Windsymfonie, voor klassiek orkest met een sopraansolo van Elise Caluwaerts. Het bewijs dat windturbines ook muziek kunnen maken!

Casco Phil en Universiteit Antwerpen verzamelden gedurende een jaar data van wel 35 windturbines. Op basis van het opgewekte vermogen, de windsnelheid, luchtdruk, omgevingstemperatuur en windrichting werkten componist Peter Knockaert en data-ingenieur Bart Ribbens in samenwerking met Casco Phil verschillende technieken uit om een symfonie te componeren en te vertalen tot een speelbare partituur, een suite over vier “windgoden”. Zo bepaalde een algoritme de eenvoudige melodielijn, de geluidssterkte van de instrumenten(groepen) en de articulatie van de verschillende passages.

De Windsymfonie werd uitgezonden op donderdag 15 juni 2023 op ATV en www.atv.be. 

Herbekijk en beluister:

Alle platformen van ODE